logo
 

Informatie voor scholen

Voor leerlingen kan het een grote stap zijn om van het basisonderwijs naar de brugklas te gaan. Als leerkracht of intern begeleider bent u waarschijnlijk degene die het best kan inschatten of een leerling extra hulp kan gebruiken. De koppeling van een vrijwillige mentor van School’s cool aan een leerling vindt in de regel en bij voorkeur in groep 8 plaats, dus nog voor de overgang naar de brugklas. In sommige gevallen kan dit echter ook aan het begin van de brugklas gebeuren.

Wat doet een mentor?
Een vrijwillige mentor van School’s cool komt bij de leerling thuis en biedt steun bij de overstap naar het voortgezet onderwijs. Deze steunt richt zich vooral op het leren omgaan met veranderingen en het ontwikkelen van leervaardigheden en motivatie voor goed presteren in een passende opleiding.

De mentor helpt de leerling bij het leren plannen van het huiswerk en leert hem of haar hoe je jezelf kunt overhoren. Verder is er aandacht voor het belang van vragen stellen op school, het oplossen van problemen en het indelen van de vrije tijd.
 
Uw leerling bij School’s cool
Wanneer u het idee heeft dat een leerling extra steun kan gebruiken, kunt u dit bespreken met de leerling, de ouder(s) of verzorger(s). Als iedereen instemt, kunt u de leerling voordragen. Indien een leerling op uw school begeleiding krijgt van een thuismentor van School’s cool, zal hij/zij of de ouders/verzorgers dat in de regel ook aan u melden. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u er naar vragen binnen uw school.

Wat merkt u van de thuismentor?
In veel gevallen gaat een thuismentor mee naar ouderavonden of tien minutengesprekken, zeker wanneer de ouder of ouders hierbij vanwege taalproblemen of cultuurverschillen ondersteuning kunnen gebruiken. Daarnaast kan de thuismentor contact opnemen met de schoolmentor of andere docenten of vice-versa als hier behoefte aan is.
 
In klas twee zal de thuismentor de begeleiding van de leerling in stappen afbouwen. Als het goed gaat met de leerling op school en hij zijn draai gevonden heeft, kan dit snel gebeuren. In sommige gevallen kan de begeleiding nog wat langer duren of wordt langzamer afgebouwd. Een aantal School’s cool vestigingen heeft vervolgtrajecten, waarvoor de leerling indien nodig en gewenst in aanmerking kan komen.

 

logoSchool's cool IJmond wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Velsen, Gemeente Heemskerk, Woningbedrijf Velsen, Gemeente Velsen, Gemeente Heemskerk, Woningbedrijf Velsen, Tata Steel, Kinderpostzegels Nederland,
BK groep
, Telstar Thuis in de Wijk, Rabobank, ING, J.C. Ruigrok Stichting, Study Consultancy.

Gemeente Velsen Gemeente Heemskerk Tata SteelKinderpostzegels Nederland BK Groep Telstar Thuis in de Wijk
rabobank ING ING Huijbens Study Consultancy Woningbedrijf Velsen