logo
 

Werkwijze

De vrijwilligers van School’s cool helpen aankomende brugklassers bij het maken van een goede start op de middelbare school. Met hun steun leert de leerling het hoofd koel te houden in deze spannende periode. Onze mentoren helpen hun leerling bijvoorbeeld met het plannen van huiswerk of het maken van een werkstuk, en geven tips over zelfstandig leren.

De mentor komt in de regel één keer per week bij de leerling thuis. Tijdens dit huisbezoek wordt aandacht besteed aan schoolkwesties, maar er is ook aandacht voor het belang van vragen stellen op school, het oplossen van problemen en de waarde van goed bestede vrije tijd. Kortom, de mentor loodst een leerling en indirect de ouders door de enorme veranderingen heen. Naast het huisbezoek heeft de mentor contact met de school en kan hij/zij de ouders vergezellen naar ouderavonden.

De mentoren worden zorgvuldig door School’s cool geselecteerd en begeleid. Als er zorgen zijn over een leerling, dan overlegt de mentor met de projectcoördinator over de beste oplossing. De mentorbegeleiding duurt in principe anderhalf jaar, tot de leerling in de tweede klas van het voortgezet onderwijs zit en op school zijn draai gevonden heeft. In overleg kan de begeleiding eerder stoppen of juist langer doorgaan.

Inbreng ouders
Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de ouders alle schoolzaken nu maar aan de mentor overlaten. Op de dagen dat de mentor niet komt, is het de taak van de ouders om hun kind te ondersteunen en motiveren. Van de ouders wordt ook verwacht dat zij zorgen voor een rustige plek in huis en dat zij belangstelling tonen voor wat hun kind op school heeft meegemaakt of gedaan.

Grenzen begeleiding
Het project School 's cool is geen bijlesinstituut. Natuurlijk helpen de mentoren hun pupillen soms bij hun huiswerk, maar hun taak is meer gericht op de methode van het leren en het aanbrengen van systematiek. Bijvoorbeeld door het kind zijn eigen werk te laten corrigeren en de behaalde cijfers juist te laten noteren. De thuismentor is met nadruk geen hulpverlener. Als een leerling zich erg problematisch ontwikkelt en daardoor de mentor als vrijwilliger ook te zwaar gaat belasten, wordt meer specifieke en professionele hulp gezocht. Ook neemt de mentor niet de opvoeding van de ouders over. Die blijven altijd verantwoordelijk, ook voor de schoolcarrière van hun kind.

 

logoSchool's cool IJmond wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Velsen, Gemeente Heemskerk, Woningbedrijf Velsen, Gemeente Velsen, Gemeente Heemskerk, Woningbedrijf Velsen, Tata Steel, Kinderpostzegels Nederland,
BK groep
, Telstar Thuis in de Wijk, Rabobank, ING, J.C. Ruigrok Stichting, Study Consultancy.

Gemeente Velsen Gemeente Heemskerk Tata SteelKinderpostzegels Nederland BK Groep Telstar Thuis in de Wijk
rabobank ING ING Huijbens Study Consultancy Woningbedrijf Velsen