logo
 
06-04-2016

Telstarspeler ook maatschappelijk actief

Profvoetballer Tom helpt eersteklasser Abdoel

Abdoel zit nu bijna een jaar in de brugklas van het Kennemercollege in Heemskerk. De overstap van de groep 8 naar de middelbare school was voor hem best lastig. Daarom krijgt hij daarbij hulp van voetballer Tom Beissel. De rechtsback van Telstar is thuismentor van School’s cool en helpt Abdoel niet alleen met huiswerk, maar ook met alle andere dingen waar een eersteklasser mee te maken krijgt. Bovendien zitten ze regelmatig samen lachend filmpjes te kijken op internet.

Tom is vrijwilliger bij School’s cool IJmond. Dit preventieprogramma van de maatschappelijke stichting Telstar Thuis in de Wijk biedt mentorbegeleiding aan scholieren uit Velsen, Beverwijk en Heemskerk die extra steun nodig hebben bij de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs.

Abdoel vindt het fijn dat hij nu een mentor heeft. Nog leuker is het dat zijn mentor voetballer bij Telstar is. Hij houdt zelf erg van voetbal en is regelmatig buiten met vrienden en een bal te vinden. “Als we even niet met school bezig zijn, praten we over voetbal”, vertelt hij. Sinds het begin van het schooljaar is Tom zijn mentor. Via voetbalclub Telstar kwam hij in aanraking met School’s cool en meldde zich meteen aan als mentor. Tom vindt het leuk dat hij zijn vrije tijd nu nuttig kan besteden door iemand te helpen: “Ik vind het mooi dat ik Abdoel kan helpen, terwijl ik hem een tijdje geleden nog helemaal niet kende.De twee zien elkaar een keer per week. Abdoel bereidt zijn huiswerk voordat Tom komt al voor. “Als hij een dan is, maken we eerst de moeilijkste opdrachten en eindigen we met de makkelijke dingen.” Tom blijkt naast een goede voetballer ook nog eens een goede docent te zijn. Abdoel: “Hij helpt me echt met alle vakken.” Als Tom is geweest, heeft Abdoel vaak al zijn huiswerk af. “Meestal ga ik zelf dan nog een halfuurtje oefenen en dan ben ik echt klaar!”, vertelt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

En het werkt! Abdoel vertelt enthousiast: “Eerst had ik moeite met begrijpend lezen en woordenschat. Nu heb ik daar meestal een 7 of 8 voor!” Tom helpt de eersteklasser ook met andere dingen. Hij vertelt dat ze er samen bijvoorbeeld eerst voor hebben gezorgd dat Abdoel altijd op tijd op school is. “Ik ben zeker geen huiswerkbegeleider”, zegt Tom hierover, “omdat ik zoveel meer doe dan hem helpen met huiswerk.”

De twee mannen kunnen het bovendien erg goed vinden. Als ze even een pauze houden, kijken ze vaak grappige filmpjes op internet of praten over voetbal. “Als Tom bij mij thuis is, is het altijd gezellig en maken we veel grapjes”, vertelt Abdoel. Ook gaat Tom nooit met een lege maag naar huis als hij een middag bij zijn mentorleerling is geweest: “Zijn familie is ontzettend aardig en ik word altijd goed verzorgd.”

Tom kan het iedereen aanraden om thuismentor bij School’s cool te worden: “Mensen denken soms dat het veel werk is, maar dat is echt niet zo. Je kan al zoveel doen in een uur! Bovendien is de periode van maximaal anderhalf jaar begeleiding te overzien.” Maar bovenal vindt Tom het gewoon erg leuk om Abdoel te helpen. Dat is helemaal wederzijds, want Abdoel is blij met de hulp van de Telstarvoetballer. Tegen leerlingen die ook een mentor krijgen aangeboden (dit gebeurt meestal via de basisschool), wil hij maar een ding zeggen: “Gewoon doen, het is gezellig én je maakt je huiswerk af!”

Wilt u net als Tom thuismentor bij School’s cool worden?
Neem vooral contact met ons op! Ben jij als leerling of u als ouder geinteresseerd in begeleding van een mentor van School's cool? Bespreek dit dan op school.

T: 023 - 539 26 64
E: info@schoolscoolijmond.nl

logoSchool's cool IJmond wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Velsen, Gemeente Heemskerk, Woningbedrijf Velsen, Tata Steel, Kinderpostzegels Nederland,
BK groep
, Telstar Thuis in de Wijk, Rabobank, ING, J.C. Ruigrok Stichting, Study Consultancy.

Gemeente Velsen Gemeente Heemskerk Tata SteelKinderpostzegels Nederland BK Groep Telstar Thuis in de Wijk
rabobank ING ING Huijbens Study Consultancy Woningbedrijf Velsen